Mladistvý pôjde na osem rokov do väzenia za vraždu dôchodkyne

14.07.2005 Prešov

rešov 14. júla (TASR) - Na osem rokov väzenia odsúdil dnes senát Krajského súdu (KS) v Prešove mladistvého Róberta P. z Popradu. Uznal ho vinným z vraždy hlu...
rešov 14. júla (TASR) - Na osem rokov väzenia odsúdil dnes senát Krajského súdu (KS) v Prešove mladistvého Róberta P. z Popradu. Uznal ho vinným z vraždy hluchonemej 62-ročnej Angely P. v novembri 2004 neďaleko obce Jezersko v okrese Kežmarok.

Podľa rozsudku senátu, ktorému predsedal Viliam Dohňanský, Róbert spáchal tiež trestný čin prípravy vraždy. Okrem toho bude pykať za pokus znásilnenia, za prípravu znásilnenia a za trestný čin krádeže. Okrem ôsmich rokov vo väzení, najprv pre mladistvých, ho senát odsúdil aj na trojročný ochranný dohľad.
Proti rozsudku obžalovaný a ani jeho obhajca nenamietali, žalobca prokurátor Krajskej prokuratúry v Prešove sa vyjadrí po písomnom doručení súdneho uznesenia.
Dohňanský po skončení dvojdňového hlavného pojednávania pre TASR povedal, že \"senát musel hodne dedukovať z iných okolností a preverovať doznanie obžalovaného, či sa skutok stal alebo nestal, či z jeho strany nemohlo ísť o vystatovanie\". Senát totiž nemal žiaden iný priamy dôkaz len páchateľovo priznanie. Pri ukladaní výšky trestu bolo podľa Dohňanského \"najťažšie vyrovnať sa s tým, že ide o páchateľa, ktorý nemá ešte 17 rokov, teda ide o mladistvého a že každý nesprávne uložený trest by mohol napáchať na ňom viac škody než osohu\".
Róbert, ktorý v čase spáchania vraždy mal 16 rokov a tri mesiace, pochádza z rozháranej rodiny. Zo školy i z obce, kde žije, dostal pozitívne hodnotenia, dokonca bol v miestnom kostole miništrantom. Ako sa vyjadril jeden z účastníkov pojednávania, zrejme bol \"vlkom v rúchu barančeka\". Na vraždu človeka sa napríklad pripravoval tým, že zabíjal psy a mačky. Ako sa v prípravnom konaní vyjadril, pripravil o život asi 20 zvieratiek, a to nožom a palicou. Nič netušiacu hluchonemú ženu zabil kuchynským nožom, ktorý nosil so sebou odvtedy, čo začal pripravovať vraždu poštárky. Na tú však napokon nezaútočil.
 

Vyberte región